کابل شیلد دار نوعی از کابل میباشد که توسط یک هادی رسانا بر روی غلاف اولیه سیم ها قرار میگیرد. این شیلد میتواند هم از جنس مس و یا حتی دیگر فلزات رسانا به خصوص آلومینیوم باشد. در اکثر مواقع شیلد از طریق لایه بیرونی کابل پوشش داده میشود.
یعنی به عنوان مثال در کابل دو رشته، سیم ها در کنار هم قرار گرفته میشوند و یک بافت شیلد دار بر روی آنها پوشیده میشود و در انتها نیز مانند همه ی کابل های برق لایه ی نهایی روی آن پوشیده میشود. معمولا کابل های شیلد به رنگ طوسی میباشد، اما در بعضی مواقع نیز با رنگ های دیگری نیز یافت میشوند. اصلی ترین و شاید تنها استفاده از کابل های شیلد، برای جلوگیری از میدان مغناطیسی به وجود آمده توسط جریان برق میباشد. این شیلد به عنوان یک سپر دفاعی عمل میکند و مقدار نویز را به حداقل و یا به طور کامل از بین میبرد. از موارد دیگر استفاده از کابل شیلد میتوان استفاده از این نوع کابل در سیستم های اعلام حریق، صوتی (میکروفون) های امنیتی نیز نام برد.
کابل های ابزار دقیق برای انتقال سیگنال های آنالوگ و دیجیتال در صنعت استفاده می شوند و اگر این کابل ها داری شیلد نباشند وقتی که در مجاورت کابل های پاور و یا نویز های الکتریکی قرار گیرند، نمی توانند پارامترهای صحیح را منتقل کنند و سیگنال های دریافتی ممکن است دارای خطا و انواج باشد. در صورت به کارگیری اسکرین (شیلد)، مدار انتقال در برابر تداخلات مغناطیسی بیرونی محافظت میشود.
موارد استفاده در کابل های قدرت:
در سیستم برق رسانی فشار متوسط و فشار قوی (بالای 2000 ولت) نیز از یک لایه شیلد آلومینیوم یا از یک لایه هادی پلیمیری نیز استفاده میشود.
اگر یک کابل فشار قوی بدون شیلد با زمین برخورد داشته باشد باعث ایجاد میدان الکترو استاتیک در آن نقطه میشود این میتواند در نتیجه باعث تخلیه کرونا و ایجاد شوک الکتریکی از طریق عایق شود.
استفاده از شیلد در کابل های قدرت و نصب آن در انتهای سیستم ارتینگ (تخیله) میتواند باعث جلوگیری از شوک احتمالی در جریان به وجود آمده باشد.
این کار راه حل بسیار مناسب برای جلوگیری از اتلاف انرژی برق به وجود آمده است.
آزمایشات نشان داده است که استفاده از شیلد در کابل های فشار قوی به دلیل طولانی بودن طول مسیر باعث پارگی میشود و استفاده از آنها نوعی ریسک به شمار می آید، به همین دلیل استفاده از شیلد تا کابل های 20 کیلو ولت پیشنهاد میشود.
در پایان نیز عده ی بسیاری کابل های شیلد دار را با کابل های زره دار اشتباه میگیرند. به همین دلیل تصمیم به قرار دادن مقاله ای جداگانه در مورد این دو کابل در وبسایت تامین الکتریک گرفتیم.
استفاده از کابل با سیم به هم تابیده:
اگر دو سیم در کابل به موازات هم باشند فلوی ایجاد شده توسط میدان مغناطیسی بیرونی جریانی را در مسیر بسته شده مدار الکتریکی القا میکند اگر دو رشته سیم به صورت متقاطع باشند فلوی ایجاد شده در هر دو لوپ مجاور همدیگر را تضعیف میکنند و تاثیر به حداقل میرسد.
زمین کردن مناسب:
شیلد کابل لازم است به زمین متصل گردد اگر سیستم زمین در سمت کنترلر و در سمت ترانسمیتر یا کنترل ولو یکسان نباشد ضروری است اتصال زمین فقط در یک سمت انجام گیرد در غیر اینصورت به دلیل هم پتانسیل نبودن دو طرف جریان گردشی از شیلد عبور خواهد کرد که سیگنال آنالوگ را تحت تاثیر قرار میدهد.