امروزه صرفه جویی در مصرف انرژی در زمینه ها و حوزه های مختلف به یکی از بحث های مهم و چالشی تبدیل شده است و مداوم در این زمینه بخشنامه ها و قوانینی تصویب می شود. نگرانی از کاهش شدید منابع انرژی تجدیدناپذیر مثل نفت و گاز و... از یک طرف و نگرانی جوامع بشری در خصوص حفظ محیط زیست در مقابل آلودگی های فزاینده زیست محیطی در کنار مباحث اقتصادی موضوع صرفه جویی در مصرف انرژی را به یک مساله مهم و قابل اعتنا تبدیل کرده است. در عین حال مشخص است که بخش اعظمی از انرژی باید در حوزه صنعت و اتوماسیون صنعتی جهت ارتقای ارزش افزوده و بازدهی مصرف شود.
آسانسورها به عنوان یکی از مهم ترین قطعات و تجهیزات که امروزه در غالب ساختمان های تجاری، اداری و مسکونی در سرتاسر دنیا مورد استفاده می شوند، شناخته می شوند. آسانسور های کششی از نظر کنترل سرعت به دو دسته دو سرعته و VVVF تقسیم می شوند که همواره شنیده ایم که استفاده از اینورتر در سیستم VVVF آسانسور موجب صرفه جویی در انرژی می شود. امروزه متاسفانه پروژه های متعددی برای بهبود عملکرد انرژی در آسانسور انجام شده است که در هیچکدام از آن ها انرژی دغدغه اصلی نبوده است بلکه به مسائلی از قبیل محدودیت فضا، سواری راحت، قابلیت اطمینان و ایمنی توجه می شده است.
به طور کلی گفته می شود که آسانسورها از نظر سرعت به سه دسته تقسیم می شوند:
1 - سرعت کم در محدوده 0 تا 40 متر در دقیقه (0.6 متر در ثانیه(
2 - سرعت متوسط در محدوده 0 تا 63 متر در دقیقه (1.05 متر در ثانیه(
-3 سرعت بالا در محدوده 0 تا 96 متر در دقیقه (1.6 متر در ثانیه(
امروزه در بسیاری از کشورهای صنعتی استفاده از اینورتر در آسانسور به عنوان یک راه حل ضروری در زمینه بهره وری انرژی الزامی شده است. در آسانسورهای اینورتردار، اینورتر رابط بین برق و موتور آسانسور است. درایو با تغییر فرکانس نمودار حرکتی منظمی از شروع تا انتها و ایستادن آسانسور ایجاد می کند.
اینورتر به صورت کاملا اتوماتیک و خودکار جریان مورد نیاز ابتدایی برای راه اندازی آسانسور را به مقدار لازم افزایش و در حین کار به میزان لازم کاهش می دهد. کاهش جریان موتور به صورت اتوماتیک هنگامی که بار موتور کم می شود موجب افزایش طول عمر موتور خواهد شد.