مشخصات روی کلید مینیاتوری برای بسیاری از افراد جای سؤال دارد و ما در این آموزش مشخصات روی کلید مینیاتوری را با هم بررسی میکنیم. و پس از مطالعه این آموزش شما قادر خواهید بود مشخصات روی فیوز مینیاتوری را بخوانید و فیوز مناسب با نیازتان را به راحتی انتخاب کنید، در ابتدا بهصورت مختصر فیوز مینیاتوری را معرفی میکنیم تا بهتر با این فیوز آشنا بشویم. فیوز مینیاتوری چیست؟
فیوزهایی هستند که در مقابل جریان اضافه حساس میباشند و به سرعت مدار را قطع میکنند و به عبارتی این فیوزها نسبت به تحمل جریان اولیه و اضافه بار سریعاً عکس العمل نشان می دهند و برق را قطع میکنند.
مشخصات روی فیوز مینیاتوری و جریان هایی که روی فیوز نوشته شده است.
در کلیدهای مینیاتوری دو نوع جریان مطرح است:
۱- جریان لحظهای
۲- جریان نامی
جریان لحظهای:
روی فیوزها جریانی نسبتاً بزرگ نوشته شده مانند ۶۰۰۰ یا ۳۰۰۰ و معمولاً این عدد در یک کار مستطیل شکل قرار دارد، جریان لحظه ای به جریان گفته میشود در یک لحظه (کمتر از یک ثانیه) فیوز توانایی تحمل این جریان را دارد.
جریان نامی:
به حداکثر جریان مجازی گفته میشود که یک فیوز توانایی تحمل آن را دارد و اگر جریانی بیش از جریان نامی که روی فیوز نوشته شده است باشد، از فیوز عبور کند، فیوز مدار را قطع میکند.
مشخصات روی فیوز مینیاتوری و تیپ فیوزهای مینیاتوری:
بر روی فیوزهای مینیاتوری حروف و اعدادی نوشته شده است مانند: (c6) که c تیپ فیوز و ۶ جریان نامی (حداکثر جریان مجاز) فیوز هست.
تیپ های معمول فیوزها عبارتاند از : تیپ B تیپ C تیپ D تیپ K تیپ Z
تیپ B: این فیوزها مخصوص روشنایی هست که به سرعت در مقابل جریان اضافه عکسالعمل نشان میدهد، این فیوزها به فیوزهای تند کار نیز معروف هستند.
تیپ C: این فیوزها برای راهاندازی موتور هایی که توان کم داشته و جریان راه اندازی بالایی ندارند مورد استفاده قرار میگیرند مانند موتور کولرهای گازی یا پمپ ها آب خانگی.
تیپ D: از این فیوزها برای موتورهای با جریان هجومی بالا که جریان راه اندازی بالایی دارند استفاده میشود، این فیوزها تحمل جریان لحظه ۱۰ تا ۱۴ برابر جریان نامی خود را دارد این فیوزها کند کار هستند.
تیپ K: این نوع فیوزها معمولاً در مدارات قدرت مورد استفاده قرار میگیرد، حساسیت در اضافه بار در این نوع فیوز نسبت به سایر فیوزها بیشتر است یعنی اگر موتور بار اضافه را تحمل کند این فیوز سریع، موتور را خاموش کند این فیوزها برای موتورهایی که زیر بار هستند توصیه میشود.
تیپ Z: فیوزهای تند کار حساس، در این فیوزها هنگامی که جریان عبوری از جریان نامی بیشتر شود در یک مدت زمان خاص (که از تمامی تیپها کمتر است) خیلی سریع فرمان قطع را صادر میکند، حساسیت این نوع فیوزها هم در موقع اضافه بار و هم هنگام بروز اتصال کوتاه از تمامی فیوزها بیشتر است و در صورت بروز خطا مدار را سریع قطع میکند، بنابراین کاربرد این نوع فیوز مینیاتوری در مدارات با حساسیت بالا از جمله مدارات الکتریکی هست.
تحمل جریان لحظهای در این نوع فیوزها ۲ تا ۳ برابر جریان نامی است.
زمان قطع تیپ فیوزها به ترتیب از سریع ترین، عبارت است از: D – K – C – B – Z
جریان نامی (رنج) فیوزهای مینیاتوری برای استفاده به شرح زیر هست:
۲/۴/۶/۱۰/۱۶/۲۰/۲۵/۳۲/۴۰/۵۰/۶۳
حالا که با مشخصات روی فیوز مینیاتوری آشنا شدیم میخواهیم فیوز تصویر زیر را بررسی کنیم:
مشخصات روی کلیدهای مینیاتوری:
فیوز بالا از تیپ B یعنی تند کار است که برای روشنایی مناسب است و جریان نامی آن ۱۰ آمپر است و تحمل جریان لحظهای آن ۶۰۰۰ آمپر است و عدد ۳ که زیر ۶۰۰۰ قید شده هم مربوط به کلاس انرژی است.
عملکرد کلید مینیاتوری عبارتند از:
محافظت از مدار ها در برابر جریان های اتصال کوتاه
محافظت از مدار ها در برابر جریان های اضافه بار
از کلید های مینیاتوری برای واحد های مسکونی، اداری و صنعتی می توان استفاده نمود.
مهم:
این نکته را در نظر بگیرید که ما چیزی با عنوان فیوز مینیاتوری نداریم و در حقیقت این قطعه کلید مینیاتوری هست که بین افراد به فیوز مینیاتوری معروف هست و در این آموزش برای درک بهتر مطلب فیوز مینیاتوری گفتهایم و میبایست آن را کلید مینیاتوری بدانیم و فیوز بهوسیله حفاظتی گفته میشود که یکبار مصرف بوده و قابل ذوب شدن هست.