CHP که مخفف شده از Combined Heat and Power است به معنای تولید همزمان دو نوع انرژی می باشد. به عبارت دیگر اگر شما از یک منبع انرژی دو نوع انرژی در محل مصرف دریافت کنید یک سیستم CHP دارید. مانند استفاده از بخاری ماشین در زمستان یک واحد CHP می باشد. در نیروگاههای حرارتی که سهم عمده ای در تأمین نیاز الکتریسیته جوامع مختلف دارند، بهطور متوسط تنها یک سوم از انرژی سوخت ورودی، به انرژی مفید الکتریسیته تبدیل میشود، به عبارت دیگر بازده این نیروگاهها حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد است.
از این گذشته، در شبکههای انتقال برق نیز حدود ۱۵ درصد از انرژی الکتریسیته تولیدی، تلف میشود. اگر تولید برق در محل مصرف صورت بگیرد، این مقدار اتلاف عملاً وجود نخواهد داشت.
در نتیجه واحد های CHP در صنعت برق در محل مصرف توسط نیروگاه های کوچک که به DG یا تولید پراکنده معروف هستند ایجاد می شود که این امر مزایای دیگری نیز به همراه دارد. وقتی که برق یک شبکه به صورت نیروگاه های کوچک در نقاط مختلف کشور تامین بشود اولا که تلفات الکتریکی که در خطوط انتقال اتفاق می افتاد از بین میرود یا بسیار کم می شود دوما قابلیت اطمینان شبکه بالا می رود چون برق از نقاط مختلفی تامین می شود در نتیجه قطعی هم کم تر می شود. پس CHP معمولا در نیروگاه های DG یا تولید پراکنده برای تولید همزمان برق و حرارت در محل مصرف ایجاد می شود.
واحد CCHP چیست؟ CCHP که مخفف Combined Cooling ,Heat and Power می باشد به معنای تولید همزمان برق، سرما و حرارت می باشد. به اين قبيل سيستم ها كه به طور همزمان برق، گرما و سرما توليد مي شود، اصطلاحاً Trigeneration گفته مي شود.
مولد قدرت اولیه در سیستمهای CHP معمولاً موتورهای احتراقی، توربین گازی، میکرو توربین و پیل سوختی است. کیفیت گرمای خروجی هر یک از این فناوریها، متفاوت بوده و بسته به کاربردهای مختلف و نیاز گرمایشی، میتوان یکی از آنها را به کار برد. امروزه از نظر هزینه نصب و راهاندازی، موتورهای احتراقی دارای پایینترین قیمت و سیستمهای پیل سوختی با توجه به اینکه هنوز به مرحله تجاری شدن نرسیدهاند، بالاترین هزینه را دارند.
مزایای استفاده از سیستم CEP:
افزایش بازده انرژی تا 90 درصد
کاهش هزینههای انرژی اولیه برای مصرف کنندگان
یکنواخت شدن و بدون نوسان بودن ولتاژ و فرکانس بدلیل استفاده از یک مبدل برای تبدیل برق از DC به AC در خروجی سیستم