LED مخفف واژه Diode Light Emitted و به معناي ديود ساطع كننده نوراست. ال ای دی، دیود نورافشان یا دیود نورانی است که کاربرد وسیعی نیز در مصارف خانگی و صنعتی دارند. LED در مراجع گوناگون، دیود گسیل نور و دیود نور دهنده نیز نامیده می شوند.
ديودهاي ساطع كننده نور در واقع جزو خانواده ديودها هستند كه ديودها نيز زير گروه نيمه هاديها هستند، ویژگی كه LED ها را از ساير نيمه هاديها متمايز ميكند اين است كه با عبور جريان از آنها مقداري انرژي به صورت نور از آنها ساطع ميشود، كارشناسان معتقدند كه گازهاي گلخانهاي كه مهمترين عامل توليد آنها، لامپهاي معمولي يا همان لامپهاي رشتهاي است باعث بروز اين معضل شده است.
ال ای دی ها اولین بار در سال 1962 میلادی و فقط با رنگ قرمز روانه بازار شدند.و رنگ هایی نظیر آبی، نارنجی، زرد و سبز در دهه 70 میلادی تولید شدند. ال ای دی های اولیه به علت بهره پایین شان تنها در مدارات الکترونیکی استفاده میشدند.
به همين علت بسياري از كشورها، برنامه چند سالهاي را براي جايگزيني مدلهاي ديگر لامپ به جاي لامپهاي رشتهاي تعیین كردهاند تا شايد بتوانند در دراز مدت استفاده از لامپهاي رشتهاي و به دنبال آن حرارت زمين را كاهش داده و كره زمين و ساكنانش را نجات دهند. به همين علت استفاده از لامپهاي كم مصرف، فلورسنت و... مرسوم شد و برخي كشورها مردم را مجبور به استفاده از اين لامپها كرده و حتي برنامهريزي كرده تا در توليدات خود در برخي محصولات از جمله تلويزيون از لامپهاي LED كه عمر بيشتري دارد و به حفظ محيط زيست كمك ميكند استفاده كنند.
البته لازم به ذکر است كه استفاده از لامپهاي LED در توليد تلويزيون محدوديتهايي نیز دارد كه يكي از آنها محدوديت استفاده از اين تكنولوژي در سايزهاي پايين است.
اما به هر حال شركتهاي توليدي با درك خطر گرماي زمين، تلاشهاي بسياري براي دفع اين خطر كرده كه يكي از اين تلاشها، كاهش استفاده از لامپهاي رشتهاي است.
LED ها تا اواخر دهه قبل ميتوانستند تنها سه نور آبي، سبز و قرمز توليد كنند كه اين موضوع باعث كاربرد محدود آنها میشد، اما اين اواخر LED هايي با رنگ آبي وارد بازار شدهاند كه ميتوانند نور سفيد با هاله اي از رنگ آبي توليد كنند.

به همين دليل در آينده نزديك ميتوانیم شاهد استفاده از اين تكنولوژي در توليد تلويزيون و مانيتور باشیم.
كاربردهاي LED:
LED ها كه از دهه هاي گذشته در الكترونيك مورد استفاده میشدند، عموما براي نمايش خاموش يا روشن بودن نمايشگرها در لوازم مولتي مديا مورد استفاده قرار گرفتند. اما در حال حاضر LED ها به نحوي ساخته ميشوند كه نور را در جهت خاصي متمركز ميكنند و به صورت چيپهاي كوچكي هستند كه معمولا داخل يك شيشه گنبدي شكل قرار ميگيرند و داراي سايز چوب كبريت هستند و به سختي ميشكنند.
بزرگترين مشكل لامپهاي LED رنگ آنها است. اما اكنون به آساني با تغيير در ساختار فيزيكي و مواد تشكيل دهنده LED، نور در رنگها و شدتهاي مختلف و با طول موج مشخص با رنگ كاملا خالص توليد ميشود.
به عبارتي LED ها فاقد پرتوهاي مادون قرمز و فرابنفشي هستند كه ساير صنايع روشنايي ايجاد ميكنند و LED ها به سلامت چشم و محيط آسيب نميرسانند. LED هاي سفيد قابليت توليد همه رنگ را داشته و علاوه بر آن از انرژي بسيار كمي در مقايسه با ساير لامپها و LED هاي قديمي، براي توليد روشنايي استفاده ميكنند. به همين دليل روز به روز استفاده از آنها بيشتر شده است.
با توجه به مزاياي استفاده از لامپ هاي LED پپش بيني ميشود تا كمتر از 5 سال آينده شاهد تحول زیادی در عرصه محصولات روشنايي و حتي تصويري باشيم.
