از انواع لامپ کم مصرف می توان در محیط های مختلف جهت تامین روشنایی استفاده کرد، این محصولات دارای اندازه ها، اشکال و توان های مختلف می باشند که افراد می توانند متناسب با نیاز و محل مورد نظرشان یکی از این لامپ ها را انتخاب نمایند. لامپ انواع فراوانی دارد اما لامپ های کم مصرف به دو دسته لامپ کم مصرف و لامپ ال ای دی تقسیم می شوند:
لامپ کم مصرف و لامپ فلورسنت فشرده:
لامپ کم مصرف یا لامپ فلورسنت فشرده یک نوع لامپ از گروه لامپهای فلورسنت است. لامپهای کم مصرف برای جایگزین شدن با لامپ رشتهای که پرمصرف هستند طراحی شدهاند، و سرپیچ آنها مانند لامپهای معمولی است. در مقایسه با لامپهای معمولی، این لامپها تقریباً همان نور را تولید میکنند اما مصرف برق کمتر و عمر طولانی تری دارند، اگرچه قیمتشان بالاتر است. در آمریکا، یک لامپ کم مصرف در مقایسه با یک لامپ معمولی و در طول عمر لامپ، بیش از ۳۰ دلار در هزینه برق صرفه جویی میکند و تا ۲۰۰۰ برابر در تولید گازهای گلخانهای صرفه جویی میکند.
لامپ LED:
ال ای دی LED مخفف واژه گان Light Emitted Diode معنی دیود ساطع کننده نور می دهد. دیودها از نوع نیمه هادی هستند. فرق اساسی بین نیمه هادی ها و ال ای دی ها در نوری است که از LED ها ساطع می گردد. لامپ ال ای دی نوعی از لامپهای حالت جامد است که برای روشنایی از دیود نورافشان، بهره می برد. این لامپها در گذشته معمولا به عنوان یک چراغ قرمز رنگ در درون دستگاههای الکترونیکی استفاده می شدند. با توجه به مصرف برق کم لامپ ال ای دی نسبت به سایر لامپها، عمر بسیار بالا و فناوری جدید ساخت توانستهاند جای خود را در صنعت روشنایی در دنیا باز کنند. به طور مثال شرکت پارس شعاع توس به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان لامپ و چـراغ LED در کشور در حال فعالیت است. که در این زمینه توانسته است محصــولاتی با کیفیـت بــرتر و ســازگار با محیـط زیست ارائه کند.
تفاوت مهم لامپ ال ای دی با لامپ کم مصرف:
بازده انرژی لامپ:
بهره نوری یا بازده یک لامپ، مقدار روشنایی نور لامپ (لومن) نسبت به میزان مصرف انرژی الکتریکی آن است. به طور مثال یک لامپ ال ای دی حبابی ۱۰۰ وات با نوردهی ۸۵۰۰ لومن و مصرف ۱۰۰ وات بازدهی ۸۵ دارد. در لامپهای کم مصرف فلورسنت به طور متوسط بهره نوری ۷۰ لومن بر وات است این در حالی است که در برخی فناوریهای ساخت لامپهای ال ای دی به ۳۰۰ لومن بر وات رسیدهاند. در لامپهای ال ای دی نوع اس ام دی نیز بهره نوری لامپ در حدود ۱۶۱ لومن بر وات میشود. بنابراین میتوان لامپهای ال ای دی را لامپهای فوق کم مصرف نامید. میزان مصرف برق در سال یک چراغ ال ای دی با لومن ۲۸۰۰ ، ۱۰۵ کیلو وات ساعت است این در حالی است که در همین شرایط یک لامپ کم مصرف فلورسنت برای تامین همین مقدار لومن سالانه حداقل ۳۱۵ کیلو وات ساعت برق مصرف میکند.
مسائل زیست محیطی و سلامت اشعهها و مواد مضر:
لامپهای فلورسنت میتوانند آسیب زیادی از لحاظ جسمی به افراد، وارد کند. اشعه فرابنفش ساطع شده از لامپهای فلورسنت میتواند باعث تشدید بیماریهایی مانند اوتیسم، لوپوس و سرطان پوست شود. لامپهای کم مصرف فلورسنت فشرده حاوی جیوه میباشند. بنابراین انهدام غیر اصولی آنها و رها کردن یا شکستن آنها در طبیعت منجر به آلوده شدن محیط زیست و ایجاد مشکلاتی برای انسانها و سایر موجودات زنده میشود. نور لامپهای ال ای دی هیچ اشعه ماوراء بنفش ساطع نمیکند. در ساخت لامپ LED، برخلاف سایر لامپهای گازی و مایعی، فناوری نور حالت جامد بکار میرود به همین دلیل این نوع از روشناییهای نوین در مقابل شوک و لرزش مقاوم هستند. در ساخت لامپ ال ای دی از فناوریهای بدون سرب و صرفهجویی کننده در مصرف انرژی استفاده میشود به طوری که محصولات روشنایی ال ای دی به عنوان نور سبز شناخته میشود.
طول عمر:
معمولا یک متوسط طول عمر برای لامپها بیان میشود که در شرایط استاندارد اندازهگیری شده است. به طور مثال لامپهای رشتهای متوسط طول عمری برابر ۱۵۰۰ ساعت با قابلیت کلید زنی پایین دارند. قابلیت کلید زنی یا همان PWM به تعداد دفعات خاموش و روشن شدن یک لامپ گفته میشود طول عمر لامپهای کم مصرف در حدود ۱۰ تا ۱۵ هزار ساعت است که ۵ تا ۷ برابر لامپ رشته ای میباشد. اما با توجه به اینکه لامپهای ال ای دی در شرایط نرمال با قابلیت کلید زنی بالا در حدود ۶۰ هزار ساعت کارایی دارند بنابراین لامپ کم مصرف در مقایسه با چراغ ال ای دی دارای طول عمر بسیار کمی است. در لامپهای ال ای دی، کلیدزنی نامحدود است و تعداد دفعات خاموش یا روشن شدن بر طول عمر آنها تاثیری ندارد در حالی که در لامپهای کم مصرف این موضوع اهمیت دارد و با روشن و خاموش کردن لامپ طول عمر را کاهش میدهد. طول عمر بالای لامپهایی با فناوری ال ای دی باعث میشود تا هزینههای جاری و تعمیر و نگهداری سیستم روشنایی به شدت کاهش یابد.
قیمت و هزینهها:
معمولا لامپهای ال ای دی هزینه اولیه و ثابت بیشتری نسبت به لامپ کم مصرف دارند. اما در طول زمان استفاده از لامپهای ال ای دی توجیه اقتصادی بیشتری دارد و خرید آنها مقرون به صرفه تر است. همانطور که اشاره شد، طول عمر لامپهای ال ای دی ۴ تا ۵ برابر طول عمر لامپهای کم مصرف است. یعنی در طول دوره کارکرد یک چراغ ال ای دی باید ۵ مرتبه لامپ فلورسنت را جایگزین نمود. مقدار مصرف انرژی الکتریکی لامپ کم مصرف فلورسنت نیز ۳ تا ۴ برابر لامپ ال ای دی است. بنابراین هزینههای جاری لامپ کم مصرف نیز بالاتر است و در طول دوره مصرف باعث میشود که خرید لامپ ال ای دی بهتر باشد.
شرکت پارس شعاع توس یکی از بزرگترین تولید کنندگان انواع لامپ ها است. من جمله لامپ ال ای دی که از کیفیت و قیمت مناسب تری برخوردار است. شرکت بازرگانی سپهران مفتخر است که نماینده شرکت پارس شعاع توس می باشد. شما همراهان گرامی برای استعلام قیمت و موجودی می توانید با کارشناسان ما با شماره های 05137130000 و 09396718656 در تماس باشید.