ایجاد جراحت :
اگر بوسیله قطعات شکسته یک لامپ فلورسنت مجروح شدید، باید بدانید که این امر ممکن است باعث جلوگیری از انسداد خون شما شود (به دلیل وجود ماده فسفرسانس در آن) یا باعث مسمومیت شما شود (به دلیل وجود جیوه) لذا بهترین کار در این موقعیت این است که سریعا پس از شستشوی محل زخم با آب سرد به نزدیک ترین مرکز درمانی مراجعه نمایید و مشکل پیش آمده را گزارش کنید. فراموش نکنید که حتما ذکر کنید که این جراحت از چه طریقی ایجاد شده است. اگر جراحت در ناحیه صورت و چشمها بود باید بیشتر دقت کرد.
اقدامات اورژانسی در هنگام شکستن یک لامپ کم مصرف:
- ابتدا سعی کنید کودکان را از محیط دور کنید.
- درب دیگر اتاق های مشرف به محیط را ببندید.
- به سرعت پنجره ها را باز نمایید.
- اگر دستگاه تهویه، خنک کننده و یا فن روشن است آنها را خاموش کنید تا از انتقال بیشتر بخار جیوه به دیگر مناطق ساختمان جلوگیری کنید. البته اگر فنی هست که به سمت محیطی غیر از داخل ساحتمان باز می شود، آن را روشن کنید تا به رفت و آمد هوای بیرون کمک کند.
- اگر لامپ به صورت روشن شکسته است، برای جلوگیری از خطرات برق گرفتگی و یا آتش سوزی آن را سریعا خاموش کنید.
- به مدت حداقل 15 دقیقه محل را ترک نمایید که بخار جیوه موجود تا جای ممکن تخلیه شود و یا بر روی زمین بنشیند.
- اگر بخشی از بدن به مواد داخل لامپ آلوده شده است، سریعا آن را بشویید.
- پس از گذشت زمان گفته شده می توانید با پوشیدن دستکش (برای جلوگیزی از بریدگی دست) و همینطور ماسک به محیط خطر باز گردید.
- به هیچ وجه از جاروبرقی برای تمیز کردن محیط استفاده نکنید، این امر می تواند باعث پخش بیشتر آلودگی در هوای محیط شود.
- ابتدا ذرات بزرگ تر را با دست جمع آوری کرده و در یک ظرف پوشیده مثل شیشه درب دار بریزید (ظرف نباید از جنس پلاستیک انتخاب شود).
- سپس با استفاده از دو عدد خاک انداز، یا وسیله مشابه همچون کاغذ مابقی ذرات را درون ظرف جمع آوری نمایید.
- می توانید با قسمت چسب ناک نوار چسب پهن یا هر چیزی دیگری ذرات ریز را جمع آوری نمایید، همینطور می توانید با استفاده از دستمال کاغذی یا امثال آن بعضی ذرات را دفع نمایید.
- شیشه یا ظرف در بسته حاوی موارد فوق را در مکانی امن قرار دهید و بوسیله برچسب دیگران را از محتویات آن باخبر نمایید.
- دست و صورت خود را بشوئید و شیشه حاوی قطعات شکسته را به نحو مناسبی دفع نمایید.
- مواد در معرض آلودگی، خصوصا مواد پلاستیکی که بخار جیوه را جذب می نمایند را بشویید.
- اگر این اتفاق بر روی فرش یا موکت افتاده است، سعی کنید آنها را به بیرون منتقل و پاکیزه نمایید، مواد ریز داخل پرز فرش می تواند برای کودکان، سالمندان و خانم های باردار مخاطره آمیز باشد.
- اگر امکان انتقال فرش به بیرون نیست، هنگامی که پنجره ها باز هستند بوسیله جاروبرقی ذرات را دفع نمایید.
- سعی کنید تا مدتی پنجره ها باز باشند.
- می توانید در محیط هایی که احتمال شکست لامپ بیشتر است، بر روی فرش پارچه یا روفرشی پهن کنید تا نوبت بعد به راحتی بتوانید قطعات را جمع آوری نمایید
چطور یک چراغ فلورسنت مناسب انتخاب کنیم؟
سعی کنید از لامپ های با کیفیت تر و جدیدتر استفاده کنید، چرا که در استاندارد های روز دنیا سعی شده است مقدار جیوه مورد استفاده در لامپ فلورسنت کمتر شده و نوع جیوه آن نیز بهبود پیدا کند.
توصیه های نهایی برای استفاده از چراغهای کم مصرف:
به کاربران توصیه می شود که فقط از لامپهایی استفاده کنند که مهر استاندارد دارد و از لامپ های کم مصرف در فواصل کمتر از 30 سانتیمتر نسبت به لامپ استفاده نشود. مثلا در چراغهای مطالعه و چراغهای رومیزی یا آباژورهایی که در فواصل بسیار کم از افراد روشن می شوند، بهتر است که لامپ کم مصرف به کار نرود.
همچنین افراد باید توجه داشته باشند که در یک فضای کوچک از روشن کردن تعداد زیادی لامپ کم مصرف خودداری کنند و تعداد لامپها برای تولید روشنایی کافی و نه اضافی انتخاب شود.
در همین حال افرادی که ناراحتی پوستی خاص دارند و یا از داروهای خاص برای بیماریهای خاص استفاده می کنند و روی جعبه یا داخل بروشور دارو در مورد پرهیز از قرارگرفتن در برابر نور خورشید هشدار داده شده باید در مورد استفاده از لامپ کم مصرف با پزشک متخصص خود مشورت کنند و یا از این لامپ ها استفاده نکنند.
آیا لامپ های LED جایگزین چراغ های کم مصرف می شوند؟
برخی از کارشناسان معتقدند که بهترین کار این است که ما کمکم به این سمت برویم که از لامپهای LED که خاصیت کممصرفیشان را دارند ولی فاقد جیوه هستند برویم.
LED که نسل جدید لامپهای روشنایی محسوب میشوند. مخفف واژه LIGHT EMMTTED DIODE به معناي ديود ساطع كننده نور است. در حال حاضر LEDها به نحوي ساخته ميشوند كه نور را در جهت خاصي متمركز ميكند و به صورت چيپ هاي كوچكي هستند كه معمولاً در داخل يك شيشه گنبدي شكل قرار ميگيرند و داراي سايز چوب كبريت يا كمي بزرگ تر هستند و به سختي ميشكنند.
بزرگترين برتري LED عمر مفيد آن است. LED ها 50 هزار ساعت عمر مفيد دارند در حاليكه عمر مفيد لامپهاي تابان تنها 1000 ساعت و در نهايت عمر مفيد فلورسنتها، 10000 ساعت است.
البته این لامپ ها هم تا زمانی برای سلامت ما مضر نیستند که سالم باشند چرا که شکسته شدن آنها می تواند سرب، آرسنیک و فلزات دیگر را که باعث انواع سرطان، آسیبهای عصبی، بیماری کلیه، فشار خون و التهابات پوستی می شوند را وارد زندگی ما کند!
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان